19 Nisan 2012 Perşembe

{Tiyatro} Arzunun Onda Dokuzu/ Şehir Tiyatroları

SelFest'12 dün başladı ve ilk etkinliği de Arzunun Onda Dokuzu oyununu izlemekti. İlk etkinlik için gerçekten çok iyi bir oyun seçmişim, tiyatro hayattan beslenir, bizi anlatır bize ama bu oyun tıpkı "Rosenbergler Ölmemeli"* oyununda da olduğu gibi gerçek yaşamdan ve çok yakın bir tarihten hepimizin bildiği bir geçmişi anlatıyor. 

Geçmiş... Geçmiş olabilir mi 9 yıl önce yaşanan ABD- Irak savaşı... 9 yıl önce yaşanmış ve bitmiş midir? O savaş zamanında çocuk olanlar yetişkin, bebek olanlar çocuk olmuştur, yetişkinler... Olayın tanıkları, şahitleri, susanları, ses çıkaranları, kaçanları, savaşanları yetişkinler... Silahın, ölümün, kurşunun hayatlarının bir parçası oldukları günler... 9 yıl sonra yani bugün hayatla bağlantıları ne durumdadır acaba Irak insanlarının? Umutları, hayal ettikleri nedir acaba? Var mıdır?


Savaş öncesi yaşamları nasıldı peki? Her şey yolunda mıydı? İnsan insan mıydı, kadın kadın mıydı o memlekette? !!!  


(Afiş: İBB Şehir Tiyatroları web sitesinden alınmıştır. )

Oyun yazarı Heather Raffo diyor ki "Kolay mı Amerikan desteğiyle Saddam yönetiminde 30 yıl yaşamak, İran ile savaşta 1,5 milyon kayıp vermek, 13 yıl yaptırım sıkıntısı çekmek ve Amerikan ateş gücü altında iki savaşın mağduru olmak..."
(Oyun kitapçığından alınmıştır.)

Arzunun Onda Dokuzu oyunu insanın maddesel, dünyevi kazançlar uğruna nasıl da hor görüldüğünü, yaşamın çıkarlar uğruna ne boyutlarda yaşanacağını, insanın insanlıktan çıktığını anlatan bir oyun. 


Yaşamın ta kendisini yazan ve sırf bu savaşı yazmak için  Heather Raffo 11 yıl Irak'a gidip gelmiş, araştırmalar yapmış, pek çok Iraklı kadınla görüşmüş... O kadar belli ki gerçeklerin yazılıp, fazla bir kelam üstüne eklenmediğine... 


İşte o gerçek oyunda ve oyun sonrasında kolay hazmedilmiyor, kabul edilemiyor...
Zor, zormuş hem de çok...


Oyunun yönetmeni Arif Akkaya'nın güçlü anlatımı ve büyüleyici prodüksiyonu ile, oyuncuları Hikmet Körmükçü,Hasibe Eren ve Bensu Orhunöz'ü tebrik ediyorum. Özellikle de, ilk defa izlediğim ve her kadın karakteriyle farklılaşan, gitgide büyüyen Hikmet Körmükçü'yü.


Pazar gününe kadar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde, fırsatınız varsa mutlaka izleyin, mutlaka... 


S.D.


*Şu an ne yazık ki telif hakkı ve oyunun tarihi çarptırdığı gerekçesiyle oyun Şehir Tiyatrolarında sahnelenmemektedir. 

2 yorum:

  1. telif hakkı önemli bir mesele evet. ama oyun kaldırıldıysa muhtemelen başka bir sebebi vardır. telif sorunu bunca zaman sonra mı çıktı, baştan çözmüş olmaları lazım zaten o meseleyi.

    YanıtlaSil
  2. Sunulan gerekçe o. Ancak ne kadar doğru olduğu, tarihi çarptırdığı konusuna oyuna hazırlanılırken hiç kimse önem vermemiş mi, dediğiniz gibi telifin daha önce neden halledilmediği kafalarda soru işareti bırakıyor... Oyunu izleyen biri olarak, gerçek yaşamı mükemmel bir sahne kullanımı ile gözler önüne seren tüm emekçilerin emekleri boşa gitmesine ve tabi ki neden kaldırmalar, yasaklamalar, engellemeler var diyerek üzüldüm.

    YanıtlaSil